Fiber lasers worden vaak gekozen vanwege hun superieure prestaties en voordelen ten opzichte van andere soorten lasers, met name voor het snijden, markeren en lassen van metalen. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom een fiber laser een goede keuze kan zijn:
- Hoge snijsnelheid
Fiber lasers kunnen zeer snel snijden in vergelijking met andere soorten lasers, wat leidt tot een hogere productiviteit en doorvoer. Dit is vooral belangrijk in industriële toepassingen waarbij grote hoeveelheden metalen onderdelen worden geproduceerd.
- (Bijna) geen onderhoud
Een fiber laser is zeer stabiel en heeft geen bewegende delen. Daardoor is de machine niet gevoelig voor slijtage of andere soorten van beschadiging. De fiber laser kan tientallen jaren (ongeveer 100.000 uur) mee en hoeft bijna niet onderhouden te worden. Waar andere lasers bijgevuld moeten worden met gas, is dat bij fiber lasers niet het geval. Dat in combinatie met het geringe onderhoud betekent dat de fiber laser nauwelijks te maken heeft met downtime. De snijwerkzaamheden gaan dus, zonder kosten voor onderhoud, gewoon door. Door jaarlijks eenmalig preventief onderhoud te plegen kan de machine de rest van het jaar doorgaans blijven produceren.
- Energiezuiniger
Met oog op de torenhoge energieprijzen is de fiber laser een voordelige keus. De machine heeft een hoog elektrisch rendement en is milieuvriendelijker dan veel andere lasers. Waar met een CO2-snijsysteem tussen de 8 en 10% van de energie effectief gebruikt is dat bij een fiber laser 25 tot 30%. De fiber laser bevat geen koolstofdioxide als lasergas, wat naast minder onderhoud, ook beter voor het milieu is.
- Hoge precisie
Fiber lasers hebben een zeer hoge precisie, wat betekent dat ze zeer nauwkeurige sneden en markeringen kunnen maken op metalen materialen. Dit is belangrijk in toepassingen waarbij de kwaliteit en nauwkeurigheid van het werkstuk essentieel zijn, zoals bijvoorbeeld bij het maken van medische apparatuur en elektronica.
- Lage operationele kosten
Fiber lasers hebben over het algemeen lagere operationele kosten dan andere soorten lasers, omdat ze minder energie verbruiken en minder onderhoud vereisen. Dit kan leiden tot lagere productiekosten en een hogere winstgevendheid.
- Veelzijdigheid
Fiber lasers kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder snijden, lassen, markeren en graveren van metalen materialen. Dit maakt ze nuttig in verschillende industrieën, zoals de automotive, luchtvaart, elektronica, medische apparatuur en meer.
- Betrouwbaarheid
Fiber lasers zijn over het algemeen zeer betrouwbaar en hebben een lange levensduur. Dit betekent minder stilstandtijd en minder kosten voor reparatie en vervanging.
Al met al bieden fiber lasers dus een uitstekende combinatie van snelheid, precisie, veelzijdigheid en betrouwbaarheid, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor verschillende toepassingen in de metaalbewerkingsindustrie.
Fiber lasers ten opzichte van andere lasers
CO2 lasersnijden vs. fiber lasersnijden
Fiber lasers hebben over het algemeen een hogere snijsnelheid dan CO2 lasers, met name bij dunne metalen platen. Dit komt doordat de golflengte van een fiber laser korter is dan die van een CO2 laser, waardoor er meer energie kan worden geconcentreerd op een kleiner gebied, hierdoor zijn fiber lasers ook preciezer dan CO2 lasers.
Het energieverbruik van een fiber laser ligt een stuk lager dan dat van een CO2-laser. Ook hebben fiber lasers minder onderhoud nodig, omdat ze geen gasvullingen of spiegels nodig hebben die moeten worden afgesteld. Dit betekent dat de fiber laser minder uitvaltijd en lagere onderhoudskosten heeft ten opzichte van de CO2 laser.
Dankzij de hogere machinecapaciteit kunnen in dezelfde tijd meer onderdelen worden gesneden op een fiber laser. Een bedrijf kan dus in dezelfde tijd meer snijden en daardoor meer opdrachten aannemen. Waar CO2-lasers vaak tien minuten moeten opwarmen voordat de machine kan gaan snijden, heeft de fiber laser geen opwarmtijd. Ook kent de fiber lasersnijmachine bijna geen uitschakeltijd. Daarbij is bij de fiber laser (bijna) geen sprake van onderhoud, zoals het reinigen van spiegels of lenzen of het uitlijnen van de straal, wat bij de CO2-laser wel het geval is.
Fiber lasers kunnen worden gebruikt voor het bewerken van meer verschillende soorten metalen dan CO2 lasers, waaronder roestvrij staal, aluminium, messing en koper. CO2 lasers zijn beperkt tot materialen die koolstof bevatten, zoals staal. Fiber lasers zijn over het algemeen ook kleiner dan CO2 lasers, wat kan leiden tot lagere installatiekosten en meer flexibiliteit in de productielijn.
Natuurlijk zijn er ook toepassingen waarbij een CO2 laser de voorkeur kan hebben, bijvoorbeeld bij het bewerken van dikker materiaal of materialen die minder goed geleiden. De keuze tussen een fiber laser en een CO2 laser hangt dus af van de specifieke behoeften en eisen van de toepassing.
Plasmasnijden vs. fiber lasersnijden
Fiber lasers zijn sneller in het snijden van metalen tot 25 mm, plasmalasers zijn daarentegen geschikt voor het snijden van metalen tot enkele centimeters dik. Zowel de fiber laser als de plasma kunnen reflecterende metalen zoals aluminium, koper en messing bewerken, plasma kan daarnaast ook glas en keramiek snijden. Op het moment dat een fiber laser ook in staat moet zijn om dikkere materialen, vanaf 25 mm, te snijden, is een krachtigere machine nodig.
Fiber lasers zijn nauwkeuriger, er blijven bij het snijden van metaal op deze lasersnijmachine minder snijresten, zoals dross, achter. Hierdoor is (bijna) geen nabewerking nodig. Bij plasmalasers worden relatief ruwe snijvlakken geproduceerd, waardoor meestal wel een nabewerking nodig is. Met een plasma moet de snede meestal afgewerkt worden door middel van schrapen of scheren omdat er snijresten overblijven. Voor het nauwkeurig snijden van metaal is een fiber laser dus efficiënter, maar in het geval van eenvoudige, dikke vormen werkt een plasmalaser goed.
Fiberlasers verbruiken minder energie dan plasmalasers, waardoor de operationele kosten lager kunnen zijn. Daarnaast hebben fiberlasers over het algemeen minder onderhoud nodig dan plasmalasers, wat ook kan leiden tot lagere kosten. Fiberlasers produceren minder rook en stof dan plasmalasers, waardoor ze schoner zijn. Daarnaast is er minder risico op brand en explosie bij het gebruik van een fiberlaser.
Een plasmalaser produceert warmte, waardoor het materiaal kan vervormen en de mechanische eigenschappen van het materiaal kunnen veranderen. Dit is bij de fiber laser niet het geval. Deze lasersnijmachine kan ook kleine gaten maken, wat het ideaal maakt voor precisiesnijden.
Waterstraalsnijmachine vs. fiber lasersnijden
Waar fiber lasers geschikt zijn voor een breed scala aan metalen, waaronder roestvrij staal, aluminium, messing en koper, is een waterstraalsnijmachine geschikt voor onder meer zachte materialen zoals rubber en schuim en harde materiaal zoals metaal en glas. De waterstraalsnijmachine kan dikkere materialen snijden dan de fiber. De fiber laser is daarentegen sneller en kan ook nauwkeuriger snijden. Hierdoor heeft een product dat gesneden is met een fiber laser vaak scherpere randen en preciezere afmetingen ten opzichte van een gesneden product op een waterstraalsnijmachine.
De waterstraalsnijmachine is minder goed voor het milieu, er wordt namelijk grote hoeveelheden water verbruikt bij het snijproces. Het afvalwater moet worden behandeld voordat het in het milieu kan worden afgevoerd, wat kosten en werk met zich meebrengt. Waterstraalsnijden is over het algemeen duurder dan fiber lasersnijden, ook zijn er meer onderdelen nodig die moeten worden onderhouden, waardoor de service kosten hoger liggen.
Fiber laser afhankelijk van werkzaamheden
Het snijden met een fiber laser heeft veel voordelen, voornamelijk bij het snijden van dun of reflecterend materiaal. Of de fiber laser technologie voor u geschikt, sneller en voordeliger is, hangt af van uw bedrijf en werkzaamheden.
Weten of een fiber laser voor uw bedrijf geschikt is?
Neem vrijblijvend contact op voor advies: