Waarom een Durma of Mitsubishi fiberlaser?

Door het ruimte aanbod fiberlasers van Mitsubishi en Durma - in combinatie met de kennis, expertise en hoge service van onze medewerkers - zijn wij in staat om voor iedere productie-uitdaging een passende oplossing te vinden. 

Adviseur Maik Wensink legt in de video de verschillen uit tussen beide leveranciers. Maak hieronder een keuze uit de beschikbare modellen voor meer informatie of informeer er naar bij de adviseur in uw regio.

intro-fiberlaser-mw

Eenvoudig zelf online samenstellen:

Bekijk hieronder de verschillende series van Durma en Mitsubishi en gebruik de filters hieronder om snel tot het gewenste model te komen. Vervolgens kunt u onderaan klikken op 'samenstellen' om de gewenste opties voor deze serie samen te stellen en een prijsopgave aan te vragen.

Veelgestelde vragen:

Fiber lasers zijn onmisbaar geworden in de plaatbewerkingsindustrie en snijden sneller en efficiënter dan CO2-lasers vanwege hun hogere stralings-efficiëntie en kortere golflengte. Door technologische ontwikkelingen zijn fiber lasers nu voor bijna elk bedrijf toegankelijk en onmisbaar in het productieproces. 

Hoe werkt een fiber laser?

Fiber lasers gebruiken licht van zogenaamde laserdiodes. Deze diodes zenden licht uit dat door middel van een glasvezelkabel vanaf de laserbron naar de snijkop wordt gestuurd. Optische componenten in de kabel zorgen vervolgens voor een specifieke golflengte. Ten slotte wordt de resulterende laserstraal gevormd en het plaatmateriaal gesneden

Stap 1: Een laserdiode zendt licht uit dat in een glasvezelkabel wordt gepompt en gebruikt dat om de laserstraal te genereren. 

Stap 2: Het licht reist door de glasvezelkabel. Dankzij een glazen kern en de bekleding om de kabel heen kan het licht niet weg uit de kabel. Er is sprake van totale interne reflectie, waardoor het licht de kern niet kan verlaten en zijn weg vervolgt richting de snijkop.

Stap 3: Het licht dat door de glasvezelkabel reist komt uiteindelijk in de laserholte terecht. Dit is een klein gedeelte in de kabel waar alleen licht van een specifieke golflengte wordt geproduceerd. Hier wordt de laserstraal geproduceerd. 

Stap 4: De laserstraal wordt vervolgens gevormd, afhankelijk van het gewenste resultaat, en vervolgens losgelaten. Vervolgens wordt het plaatmateriaal gesneden.

Wat is het voordeel van een fiber laser?

Geen lasergas: Het laserlicht van een Fiberbron wordt opgewekt uit diodes, hierbij wordt geen gebruik gemaakt van CO2, helium of stikstofgas zoals dat bij een CO2 laserbron wel het geval is. 

Optische geleider: Het fiberlaserlicht wordt door een flexibele glasfiberkabel vanaf de laserbron naar de snij-kop geleid. Voor het geleiden van de laserstraal worden dus geen spiegels, die onderhoud en afstelling nodig hebben, toegepast. Dit verlaagd de onderhoudskosten en vergroot het bedieningsgemak voor de operator.

Onderhoudsvrij: Een fiber laserbron valt in de categorie solid state. Dit betekent dat het optische deel waarin het laserlicht tot stand komt geen mechanisch bewegende delen, die kunnen slijten of verplaatsen, bevat. Het voordeel daarvan is dat de fiber laser onderhoudsvrij is en een verwachte levensduur van meer dan 100.000 uur heeft. 

Energie besparend: In vergelijking tot een CO2 laser neemt een fiberlaser, bij hetzelfde laser vermogen, veel minder elektrische energie op. In stand-by mode is de energie consumptie van de gehele installatie zelfs zo laag dat deze verwaarloosbaar is.

Inzetbaarheid: Een fiberlaserbron kan direct gestart worden en kan ook snel uitgeschakeld worden. Dit in tegenstelling tot een CO2 laserbron, waar altijd een opstart- en uitschakeltijd van toepassing is.

Compacter: Fiber lasers zijn vaak compacter dan andere lasers, maar hebben een vergelijkbaar vermogen. Ook bij bedrijven met minder ruimte voor een lasersnijmachine zal een fiber laser passen.

Klik hier voor meer voordelen

Welke opties en mogelijkheden zijn er?

TUWI levert verschillende series fiber lasers, met per serie verschillende modellen. Klik hier om per serie de opties en mogelijkheden te bekijken. 

Welke besturings- en softwaremogelijkheden zijn er?

Mitsubishi M800 CNC besturing: De Mitsubishi GX heeft standaard een M800 CNC-besturing met een 19-inch TFT-scherm. De besturing is gebruiksvriendelijk en biedt een uitgebreide databank met materiaalsoorten, waardoor werken met de fiberlaser eenvoudiger wordt. Operators kunnen het startscherm naar eigen voorkeur inrichten en procesparameters in realtime aanpassen voor de beste snedekwaliteit. De geavanceerde hulp met onderhoudsschermen zorgt ervoor dat de operator het snijproces goed kan laten verlopen en de lasersnijmachine in goede staat kan houden.

Siemens Sinumerik 840DSL CNC besturing: De Durma fiber lasers worden standaard geleverd met de efficiënte Siemens CNC besturing, die beschikt over een compleet snijdatabase voor verschillende materialen, waaronder staal, RVS en aluminium in verschillende diktes. Met deze besturing kan de bediener eenvoudig de snijkwaliteit optimaliseren op basis van referentiewaarden. Projecten kunnen worden ingelezen via USB of het PC netwerk en de procesparameters worden automatisch aangepast op basis van de te snijden geometrie, materiaalsoort en -dikte.

Libellula Cut Software: Een optionele, intuïtieve, werkvoorbereidingssoftware die samenwerkt met CAD/CAM applicaties. Specifieke sneden kunnen zonder tussenkomst van een bediener gerealiseerd worden. Het gebruik van de software kan het productieproces automatiseren en de noodzaak van een operator vanaf de werkvloer elimineren. Met de mogelijkheid om alle snijmachines te beheren met één systeem, optimaliseert de software het snijpad en de beheerfuncties voor verschillende snijtechnologieën, zoals nesten met meerdere vlammen, gemeenschappelijk snijden, laserkoppositie, microverbindingen en lasbeheer. De software minimaliseert afval tijdens het nesten en optimaliseert de snijomstandigheden. Het is beschikbaar voor zowel de Mitsubishi GX als de Durma fiber lasers.

Durma Cloud: Durma Cloud biedt de mogelijkheid om via een PC, tablet of smartphone inzicht te krijgen in verschillende aspecten van het snijproces, zoals de realtime status van de machine, foutmeldingen, productierapporten, verbruiksrapporten en het einde van de dienst. De software maakt het ook mogelijk voor de operator om weg te lopen van de machine terwijl het programma blijft lopen en om de draaitijd, stand-by tijd en productiviteit te berekenen op afstand. Daarnaast biedt Durma Cloud de mogelijkheid om foutmeldingen te inspecteren en op te lossen.

Kan ik mijn fiber laser automatiseren?

De fiber lasers kunnen geautomatiseerd worden met behulp van verschillende sorteer- en be- en ontlaadsystemen. 

Het sorteersysteem van Astes4 bestaat uit drie verschillende series, de Sort, de SortPro en de XLSize. 
Daarnaast zijn er de Durma Rapid Tower en de Durma Rapid Server, die het mogelijk maken om de fiber laser volautomatisch te beladen en ontladen. 

Meer weten over de automatiseringsmogelijkheden? Klik hier

Waar moet je op letten bij het kopen van een fiberlaser?

Bij het selecteren van een fiberlaser zijn er verschillende cruciale aspecten waarmee rekening gehouden moet worden om ervoor te zorgen dat de gekozen laser voldoet aan de specifieke eisen van het beoogde gebruik. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

  1. Toepassingsvereisten: Het is essentieel om de exacte toepassingen te identificeren waarvoor de fiberlaser zal worden gebruikt. Denk aan het type en de dikte van het materiaal. Elk type toepassing stelt specifieke eisen aan het vermogen, de golflengte en andere laserparameters.
  2. Vermogensniveau: Het uitgangsvermogen van de laser speelt een cruciale rol in het bepalen van de verwerkingssnelheid en de mogelijkheid om verschillende materialen te bewerken. Hogere vermogensniveaus bieden doorgaans snellere bewerkingssnelheden, maar ze gaan gepaard met hogere kosten. Niet iedere machine is geschikt voor hogere vermogens.
  3. Nauwkeurigheid en herhaalbaarheid: Voor veel toepassingen is een hoge nauwkeurigheid en herhaalbaarheid van de laserbewerking van groot belang. Let op de specificaties voor nauwkeurigheid en herhaalbaarheid om te verzekeren dat ze aan de gestelde eisen voldoen.
  4. Koeling en ventilatie: Aangezien fiberlasers veel warmte produceren, is effectieve koeling en ventilatie cruciaal om optimale prestaties te waarborgen en de levensduur van de laser te verlengen. Het is belangrijk om geschikte koelingssystemen en ventilatievoorzieningen te hebben.
  5. Onderhoud en ondersteuning: Informeer naar het verwachte onderhoudsniveau van de laser en de beschikbaarheid van technische ondersteuning. Een betrouwbare fabrikant biedt uitstekende after-sales service en kan eventuele problemen snel oplossen.
  6. Kosten: Het budget speelt een belangrijke rol bij de aanschaf van een fiberlaser. Het is echter van cruciaal belang om niet alleen naar de initiële kosten te kijken, maar ook naar de totale eigendomskosten op lange termijn, inclusief energieverbruik en onderhoud.
  7. Veiligheid: Fiberlasers kunnen zeer krachtig zijn en vereisen daarom strikte veiligheidsmaatregelen om ongelukken te voorkomen. Zorg ervoor dat de gekozen laser voldoet aan alle relevante veiligheidsnormen en regelgeving.
  8. Referenties en reviews: Het raadplegen van klantbeoordelingen en referenties kan waardevolle inzichten verschaffen over de prestaties en betrouwbaarheid van de laser en de leverancier.
Waar moet je op letten bij het kopen van een fiberlaser?