Ponsnibbelen of lasersnijden

Wanneer we naar de metaalbewerkingsbranche kijken, lijkt het wel, alsof iedereen een lasersnijmachine wil hebben en dat een ponsnibbelmachine een beetje uit de mode is geraakt. Is het terecht dat de ponsnibbelmachine geen functie meer wordt toegekend op de werkplaats?

Het kiezen van de juiste plaatbewerkingstechnologie is belangrijk bij het produceren van uw opdrachten. De meest effectieve wijze om onderdelen te produceren moet worden gevonden door de voor- en nadelen van de machines tegen elkaar af te wegen. In deze blog gaan we in op de sterke en zwakke punten van elke toepassing en geven we aan waarom ponsnibbelsystemen voor een aantal toepassingen zeker ook een goede optie kan zijn.  

Ponsnibbel

Bij het ponsnibbelen wordt een metalen plaat tussen het gereedschap van de machine gelegd. Aan de bovenkant van de plaat hebben we een pons en aan de onderkant een matrijs. De machine drukt de pons met kracht naar benden, door de plaat, waardoor een opening in de plaat ontstaat. Ponsnibbelmachines hebben een magazijn met een aantal verschillende ponsen. Een deel van zijn naam dankt de machine aan het feit dat de machine met de ponsen ook kan ‘knabbelen’ (nibbelen) aan het materiaal,  waardoor een veelvoud aan mogelijkheden ontstaat aan openingen die in de plaat gemaakt kunnen worden. Bovendien heeft de machine de mogelijkheid om het plaatwerk te vervormen en sommige modellen kunnen ook buigen en knippen.

Lasersnijsystemen

Lasersnijmachines kunnen afhankelijk van het vermogen van de laserbron plaatmateriaal van enkele centimeters bijna perfect snijden. De CNC-gestuurde laserkop wordt tijdens het snijden over de x- en y-as bewogen, zwevend boven de plaat. Soms aangevuld door een z-as zijn alle denkbare vormen te snijden met de laserstraal.

Lasersnijmachines

De prijzen voor goede lasersnijmachines dalen snel. Ten opzichte van tien jaar geleden is anno 2020 de lasersnijmachine voor een gemiddeld staalbewerkingsbedrijf goed betaalbaar geworden. Het prijsverschil tussen een doorsnee ponsnibbelmachine en een doorsnee lasersnijsysteem is hiermee verdwenen. De keuze tussen een ponsnibbelmachine en een lasersnijmachine komt daarmee uit bij de vraag welke producten u met de machine wilt produceren. Zowel de ponsnibbelmachine als de lasersnijmachine hebben ieder hun sterke kant.

Heel direct kunnen we stellen dat wanneer u delen uit platen van meer dan 4 mm wilt halen of wanneer u complexe vormen uit een plaat wilt halen, dat dan de laser de enig goede optie is. De ponsnibbelmachine kan hierin niet meekomen. Ook wanneer we nagenoeg perfecte randen nodig hebben , valt de keuze al snel op een laser.

Wanneer we een ponsnibbelmachine vergelijken met een lasersnijmachine qua nesting, dan is de laser ook de grote winnaar. Bij een ponsnibbelmachine heeft de nestingsoftware altijd enkele millimeters nodig vanaf de randen van elk deel, dit is inherent aan de techniek van ponsen. Een lasersnijmachine snijdt in 0,03 tot 0,05 mm het materiaal door. Hierdoor treedt nauwelijks materiaalverlies op. Afhankelijk van de te nesten delen kan bij ponsen het materiaalverlies bij het nesten oplopen tot wel 16%.

De kracht van de ponsnibbelmachine

De kracht van een ponsnibbelmachine zit hem in de eenvoudige openingen bij grotere werkstukken in grotere oplagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stalen deur. U kunt de plaat uithoeken, maakt snel een opening voor een raam en realiseert het sleutelgat en de gaten voor de scharnieren. Dit kan een ponsnibbelmachine veel sneller en kostenefficiënter als een lasersnijmachine.

De ponsnibbelmachine is sterk in het produceren van eenvoudige vormen als kleine vierkanten, rechthoeken, ovalen en rondjes. Kostentechnisch en qua snelheid kan een lasersnijmachine hierbij niet op tegen een ponsnibbelmachine. Wanneer de randkwaliteit van het ponsen voldoende is, dan blijft ponsen qua productiekosten duidelijk goedkoper. De ponsnibbel kan bovendien iets wat de laser niet kan: vervormen. Wanneer u voor de klant louvres (lamellen) moet maken, of openingen met opstaande randen, haakjes, ribbels, etc, dan komt u niet om een ponsnibbelmachine heen. Een lasersnijmachine is technisch niet in staat dergelijke vervormingen te maken.

Conclusie

Veel bedrijven in de markt kijken uit naar een lasersnijmachine. De laser is immers onmisbaar voor dikker plaatwerk en complexe vormen.  Een ponsnibbelmachine is echter voor een aantal toepassingen zeker ook onmisbaar in uw werkplaats. Bij eenvoudigere stansvormen is de ponsnibbelmachine, gezien de snelheid en de productiekosten, de aangewezen machine voor de werkzaamheden. Ook wanneer u producten moet vervormen, zult u een ponsnibbelmachine moeten hebben, aangezien een laser dit niet kan. Wanneer u aan al uw klantvragen wilt kunnen voldoen en kostenefficiënt wilt werken, zullen beide machines in de werkplaats moeten staan.