Hoe word je een aantrekkelijke werkgever?
Lees wat VPT-Versteeg doet voor een inspirerende werkomgeving.
Automatisering, een term die u ongetwijfeld vaker voorbij heeft zien komen in de metaalbewerkingsindustrie. Veel bedrijven hebben onder meer te maken met een tekort aan technisch personeel of willen een productiever productieproces. Dat is te bereiken door te automatiseren. Automatiseren is het vervangen van menselijke arbeid door machines, computers of computerprogramma's. Door de machine en de software zelf het werk te laten doen, hebben werknemers hun handen vrij voor andere taken en worden minder fouten gemaakt tijdens het productieproces, wat de efficiëntie aanzienlijk verhoogd.
Investeren in automatisering betekent investeren in een effectiever productieproces, maar hoe belangrijk is het voor een bedrijf?
Menne Engelfriet, accountmanager bij TUWI, legt uit:
"De achterliggende gedachte van het automatiseren is sneller en effectiever werken", aldus Engelfriet. "En de mensen die je momenteel hebt zo adequaat mogelijk inzetten." Overal is een tekort aan personeel en ook in de metaalindustrie zijn steeds minder vakkundige mensen te vinden. Naast vacatures plaatsen en haastig op zoek gaan naar nieuw personeel is er volgens Engelfriet nog een oplossing: "De mensen die je al hebt moet je niet het werk laten doen dat ook door de machine en software gedaan kan worden." Door (delen van) het productieproces te automatiseren hebben werknemers hun handen vrij voor andere taken. Als voorbeeld noemt Menne het automatiseren van het sorteerproces rondom de lasersnijmachine. "In het sorteren gaat veel tijd zitten", vertelt Engelfriet. "Door dit te automatiseren kunnen de werknemers 's ochtends de werkplaats inlopen en liggen de producten al klaar om bijvoorbeeld gekant te worden." Naast dat de werknemers de herhaalbare handelingen niet meer uit hoeven te voeren, betekent automatisering ook dat het productieproces 24/7 door kan lopen.
"Automatiseren is van essentieel belang voor een bedrijf", aldus Menne. "Als je tegen lageloonlanden wil concurreren, dan moet je slimmer en efficiënter produceren en de enige manier om dat te doen is door software en hardware te automatiseren." Engelfriet denkt dat richting de toekomst alle bedrijven gaan automatiseren: "Het is een trend dat bedrijven de stap richting automatisering moeten nemen en dat ze de resultaten ervan zien." Een voorbeeld is Zador in Dordrecht, zij hoeven na het aanschaffen van een buislaser producten niet meer handmatig te boren en te zagen. Door die automatiseringstechnieken in huis te halen is de output bij Zador nu een stuk hoger, terwijl zij minder werknemers nodig hebben voor het productieproces. "Zij bewerken producten nu op een andere manier", vertelt Engelfriet. "Wat sneller is en de foutkans naar beneden heeft gehaald."
Niet alleen kan met minder personeel meer output gerealiseerd worden, ook worden dankzij een geautomatiseerd productieproces minder fouten gemaakt. "Zelfs als een besturing makkelijk te programmeren is, dan nog kan een operator een tikfout maken en dan gaat het hele product mis", legt Menne uit. Door de software van een machine te automatiseren worden die fouten zo goed als uit het proces gehaald. "Op het moment dat een tekening klopt en ingelezen wordt, kan er niks misgaan en is de foutkans nihil."
Er zijn veel mogelijkheden om te automatiseren, zo kun je een CNC (computer numerical control) gestuurde machine aanschaffen en op die manier een deel van het proces automatiseren. Denk aan het kopen van een CNC gestuurd CMA boorcentrum in plaats van een kolomboormachine. Een ander voorbeeld is het inruilen van de handmatige of semiautomatische zaagmachine voor een CNC gestuurde variant. "Voorheen moest een bediener bij de zaag staan en alles handmatig doorvoeren, aftekenen en meten", aldus Engelfriet. "Met de CNC gestuurde zaagmachine gaat dit proces volautomatisch."
Dat kan dankzij een combinatie van software en hardware. Met behulp van software kan een machine geautomatiseerd worden. De machine kan dan vanuit werkvoorbereiding aangestuurd worden: tekeningen worden ingelezen en vervolgens doorgestuurd naar de machine: "De operator hoeft dan niet aan de machine te programmeren", legt Menne uit. "Dat kan bij heel veel machines en er zijn steeds meer mogelijkheden in." Het automatiseren met behulp van hardware en software zorgt voor de meest efficiënte productieprocessen.
Om te kunnen automatiseren moeten bedrijven een investering doen, ondanks die kosten is het volgens Engelfriet verstandig om te automatiseren. "Het mes snijdt aan twee kanten", vertelt Menne. "Door te investeren in automatisering gaat de foutkans naar beneden en door zowel machinaal als softwarematig te automatiseren krijg je met de dezelfde medewerkers een hogere output." Hij komt regelmatig bij bedrijven die al bezig zijn met automatiseren, Engelfriet: "Je ziet dat de bedrijven die echt druk zijn, vaak al verder in dat automatiseringsproces zitten of er in ieder geval mee bezig zijn." Bedrijven kunnen dankzij een efficiënter productieproces meer werk aannemen en hun investering terugverdienen, daar komt bij dat zij ook met minder technisch personeel het productieproces draaiende kunnen houden.
TUWI is veel bezig met automatisering. Wij adviseren niet alleen welke machine bij een bedrijf past, maar ook hoe je ervoor kunt zorgen dat die machine zo efficiënt mogelijk draait. "Het hele proces moet kloppen", aldus Engelfriet. "Snelheid bepaalt de hele flow door een fabriek heen en software speelt daarbij een steeds belangrijkere rol."
Persoonlijk advies en persoonlijke oplossingen, dat is wat u kunt verwachten van TUWI. Wij gaan samen met u op zoek naar de meest efficiënte automatiseringsmogelijkheden en hebben veel oplossingen in huis.
Neem vrijblijvend contact op en bespreek te mogelijkheden met een van onze specialisten.