Mogelijkheden en opties

In de basis hebben alle kantbanken dezelfde functie; het buigen van plaatmateriaal. Maar afhankelijk van de benodigde bewerking zijn er veel verschillende opties mogelijk die u aan uw kantbank zou willen toevoegen. Hieronder een overzicht:

 

Bomberingssysteem

Tijdens het buigen worden de kantbanken blootgesteld aan deflectie. De deflectie krachten veroorzaken vervormingen in de bovenbalk en tafel. Dit resulteert op zijn beurt in verscheidenheid van hoeken op het werkstuk tijdens het buigen.

Om dit probleem op te lossen, is het bomberingssysteem ontwikkeld. De wiggen die in de tafel zijn geplaatst en de stempelhouders kunnen worden verplaatst om de effecten van vervorming te elimineren. Dit zorgt ervoor dat dezelfde hoek wordt bereikt voor het gehele onderdeel. 

1) Handmatige bombering
Zonder bombeersysteem is het overwinnen van doorbuiging van de machine een handmatige handeling met behulp van vulplaten of door aanpassing van de matrijzen. Het berekenen van de benodigde hoeveelheid vulplaten kan een tijdrovend en kostbaar proces zijn. Zelfs ervaren operators zullen bij het maken van onderdelen op een machine met een handmatig aangepast bombeersysteem regelmatig moeten bijstellen.

2) Gemotoriseerde bombering
Een CNC bombeersysteem maakt deze berekeningen automatisch. Het vermindert ook het vaardigheidsniveau dat nodig is om de machine te bedienen, waardoor de efficiëntie en productiviteit worden verbeterd.

Matrijshouders

Matrijs opnamesystemen zijn er voor wel een handmatige of gemotoriseerde bombering, met mogelijkheden voor eenvoudige matrijsopeningen op basis van verschillende matrijsmaten. 

1) Reguliere matrijshouder
De meest gebruikte matrijshouders zijn Euro-style matrijshouders. Deze matrijshouders zorgen voor een eenvoudige opname van meerdelige matrijzen, die aan de wereldstandaard voldoen. Hun verstelbaarheid is groot. Ze hebben een ergonomisch ontwerp met eenvoudige montage- en demontagemogelijkheden. Ze zijn standaard geschikt voor 60-90 mm matrijzen, maar kunnen in de gewenste speciale maten worden vervaardigd.

2) Insteek matrijshouder
Voor bedrijven die gebruik willen maken van verschillende matrijssystemen is er ook de insteek matrijshouder. Deze worden geproduceerd op basis van o.a. Euro stempelhouder maten en maken ook het gebruik van wila-type matrijzen mogelijk.

Gereedschapshouder

Voor gereedschapshouders zijn er verschillende mogelijkheden: 

1) Mechanische gereedschapshouder
Mechanische gereedschapshouders zorgen voor minimaal tijdverlies bij het vervangen van de stempel. Het gereedschap wordt in zeer korte tijd losgemaakt met behulp van een hendel die in de stempelhouders wordt geplaatst. Het gereedschap wordt aan de zijkant verwijderd zoals bij standaard houders.

2) Hydraulische gereedschapshouder
Een hydraulisch klemsysteem biedt zowel kosten- als tijdbesparende voordelen. Het systeem biedt flexibiliteit om te voldoen aan de verschillende hoogte- en objectvereisten voor hydraulische klemmen in specifieke machineprojecten. Dankzij de combinatie van het bomberingssysteem en het hydraulische perssysteem blijft de buigprecisie van de stempel/matrijs behouden, zelfs als ze in de loop van de tijd vervormen.

Plaatondersteuning

Voor het ondersteunen van plaatmateriaal zijn er verschillende mogelijkheden:

1) Oplegarmen aan de voorzijde
De meeste kantbanken hebben oplegarmen standaard gemonteerd aan de voorzijde van de machine. Hierbij is zijdelingse verplaatsing mogelijk over de volledige machinebreedte, uiteraard afhankelijk vand e lengte van het werkstuk. 

2) Verschuifbare oplegarmen
Daarnaast zijn verschuifbare oplegarmen een mogelijkheid. Deze stabiele oplegarmen hebben een gelagerde, lineaire geleding voor lichte zijdelingse positionering over de volledige breedte van de machine. De armen zijn voorzien van een T-sleur met wipp aanslagen en haaksgeleiding. Hoogteverstelling van de armen is in te stellen op asis van de te gebruiken matrijs. Deze armen kunnen ook vergrendeld worden met behulp van een klem die in de oplegarm is geplaatst.

3) Gemotoriseerde buighulpen
Met gemotoriseerde buighulpen kunnen dunne en grote platen worden gebogen door één operator. Door het gecreëerde programma volgen de buighulpen de plaat bij elke buiging. De hoogteregeling, die is gebaseerd op de matrijzen, wordt uitgevoerd met behulp van handmatige bediening. 

Matrijs positioneringssysteem

Een matrijs positioneringssysteem wordt gebruikt wanneer de matrijs meer dan één V opening  heeft en de manuele positionering van de matrijs ongewenst is. Hiermee kan het centreren worden geautomatiseerd, bij de grotere machines geschiedt de positionering hydraulisch en bij de lichtere machines pneumatisch:

1) Pneumatisch schuifsysteem
Een pneumatisch schuifsysteem beweegt de matrijs en de houder naar voren en naar achteren middels pneumatische cilinders en zorgt zo voor de gewenste V opening.

2) Servo gestuurde matrijs positionerings systemen
Een servo gestuurd matrijs positioneringssysteem verplaatst de matrijs en de houder die eraan vastzit naar voren en naar achteren met behulp van servomotoren, hierdoor is een veelvoud aan posities mogelijk met optimale precisie. Dit systeem wordt vaak gebruikt om snel twee stukken van verschillende diktes achter elkaar te buigen.

Achteraanslag

Een correcte buiging van producten is  alleen mogelijk met een stabiele en nauwkeurige achteraanslag. Met betrekking tot de assen zijn er een aantal opties waaruit gekozen kan worden:

1) X1,X2 - Z1,Z2 achteraanslag systeem
Aanslagsysteem waarbij de X- en Z-as in het achteraanslag systeem onafhankelijk van elkaar positionering kunnen uitvoeren

2) X1,X2 - R1,R2 - Z1,Z2 achteraanslag systeem
Aanslagsysteem waarbij alle assen in het achteraanslag systeem onafhankelijk van elkaar kunnen worden gepositioneerd. Dit systeem is perfect voor alle soorten complexe buigingen.

Delta X achteraanslag
Aanslag waarbij de aanslagvinger aan de kant van de besturing automatisch in de X-as ±125 mm kan worden bewogen. Dit kan worden toegepast op de aanslagen met Z1, Z2. De hoekwaarde tussen de aanslagvingers na de beweging wordt niet berekend, maar wordt ingegeven door de gebruiker. Dit heeft meestal de voorkeur bij conische platen. 

Besturingssystemen

Een belangrijk onderdeel van de machine is het besturingssysteem. De machine moet eenvoudig te bedienen zijn door zowel de beginnende als ervaren bediener en voldoen aan alle moderne eisen en wensen van deze tijd. De mogelijkheden voor besturingssystemen zijn:

1) DT - 10
De DT - 10 besturing kan automatisch de buigvolgorde berekenen en producten opslaan met o.a. de Easy bend functie. Alles is goed leesbaar op een ergonomisch ontworpen TFT touchscreen (met backup scherm) met buigsimulatie en wordt aangestuurd door een Linux besturingssysteem. DT-10 heeft D-bend offline software en is voorbereid op tandem. De USB-poort en diverse taalkeuzes maken deze besturing compleet.

2) DT - 15
Ten opzichte van de DT-10 kent deze versie een aantal voordelen: een groter, 19" touchscreen voor meer bedienersgemak. Daarnaast heeft dit besturingssysteem de beschikking over een internetverbinding.

3) SKY 22
De SKY22 besturing gaat nog verder. Deze besturing is perfect geschikt voor servosystemen. SKY22 kent een 2D/3D kleurendisplay met multi-simulatie. Het systeem draait op Windows10 en heeft 21,5" tandem toepassingen. Tot slot heeft SKY22 een gebruiksvriendelijke netwerkinterface is geschikt voor aansturen van X1-X2-R1-R2-Z1-Z2 en AP3 - AP4 buighulpen. 

 

4) DELEM DA-66T

De DELEM DA-66T besturing heeft een 2D grafisch touchscreen met 3D beeldvorming bij productie. De besturing kent een automatische berekening van de buigvolgorde, aanslagpositie, bewerkingen en parameters. DELEM DA-66T is volledig Windows, heeft een uitgebreide bibliotheek en is DELEM modus compatibel. Het systeem kent een multitasking omgeving en sensor en correctie-interface en netwerkinterface.  

5) DELEM DA-69T

In vergelijking met de DA-66T heeft de DELEM DA-69T een aantal extra's. Het bevat een 2D en 3D grafisch touchscreen. Daarnaast een sensor buigcorrectie interface met 1 GB geheugencapaciteit. Tot slot een geïntegreerd OEM-paneel (1280x1024 pixels) met 16-bits 3D grafische kleurenversnelling en Profile-T 3D software.

6) D-Bend Offline Software

Met de software D-Bend Offline worden buigingen vanaf het bureau gesimuleerd. De materiaaluitslag wordt berekend aan de hand van de tools van de gebruiker. Overgang van 3Dmodel naar daadwerkelijk 3D-deel wordt bereikt. De gebruiker kan zijn eigen tools creëren. Met dit systeem maakt u nieuwe programma's zonder de productie te onderbreken. Bovendien kunnen de gebruikers ingrijpen bij eventuele fouten die zich voordoen voordat het proces wordt gestart. De D-Bend bevestigt de uitslag van het snijwerk van de gebruiker. Het creëert ook bevestigde delen.

 

Veiligheidssystemen

Een goed werkend veiligheidssysteem is een essentieel onderdeel van uw kantbank. Wij zetten de mogelijkheden op een rij:

1) F.AKAS FPBS Veiligheidssysteem zonder CE 
Veiligheidssysteem dat is bevestigd aan de bovenbalk en dat een laserstraal uitzendt tussen elke zijde langs de buigas. Als er een vreemd voorwerp wordt gedetecteerd tussen het werkstuk en de rand van de matrijs, stopt het systeem automatisch het buigen. De hoogte van de sensor wordt handmatig ingesteld op basis van de geïnstalleerde matrijs. 

2) F.AKAS II M CE Safety System (Standard)
Veiligheidssysteem dat is bevestigd aan de zetbalk en dat een laserstraal uitzendt tussen elke zijde langs de buigas. Als er een vreemd voorwerp wordt gedetecteerd tussen het werkstuk en de rand van het bovengereedschap, stopt het systeem automatisch het buigen. De hoogte van de sensor wordt handmatig ingesteld op basis van de geïnstalleerde bovengereedschappen.

3) F.AKAS 3P gemotoriseerd CE-veiligheidssysteem (optioneel)
Werkt volgens hetzelfde principe als AKAS II M. De hoogte-instellingen van de sensoren worden automatisch uitgevoerd op basis van de geïnstalleerde bovengereedschappen, of het bovengereedschap die uit de besturing wordt gekozen. Dit resulteert in een ongeveer 15% hogere machineprestatie. Bovendien kan de bovenbalk met ijlgang naar beneden komen tot 12 mm van de plaat.

4) F.AKAS BLVT CE Veiligheidssysteem (Standaard/Tandem)
Het lichtscherm, dat een volledige veiligheidsbarrière aan de voorzijde van de machines creëert, kan indien nodig worden ingeschakeld zodat één enkele machine kan worden bediend. Het wordt standaard gebruikt in Tandem-machines.